Blogg om juridik, advokater, lagar och mer därtill

Blogg om juridik, advokater, lagar och mer därtill

Lönerevision

- Posted in Ekonomi by

Varför det är viktigt med en lönerevision?

En viktig del av en lönekartläggning på arbetsplatsen är lönerevisionen. Då det är lag på att arbetsgivare årligen ska göra en lönekartläggning (om företaget har fler än tio anställda) så är lönerevision en väldigt viktig fråga att arbeta med.

Då lönerevisionen påverkar arbetet med lönesättning och lönekartläggning är det viktigt att den blir rätt gjord och många upplever just arbetsvärderingen som den svåraste delen i detta arbete. Revisionen ska tillsammans med lönekartläggningen motverka diskriminering på arbetsplatsen och verka för jämställdhet.

Det kan vara svårt att värdera en viss typ av arbete och jämföra detta med en annan typ av arbete. För att lyckas med detta behöver man bland annat titta på saker som:

  • Arbetets innehåll
  • Arbetets svårighetsgrad
  • Är det ett likvärdigt arbete

Revisionens uppgift är att hjälpa till att skapa en metod för att kunna värdera olika arbeten och rangordna svårighetsgraden mellan olika arbeten och tjänster på företaget.

Med hjälp av lönerevisionen ska man sedan kunna värdera olika arbetsuppgifter utifrån samma måttstock för att bedömningen inte ska påverkas av vem det är som utför arbetet och vem det är som utför värderingen. Detta är viktigt för att arbetsgivaren ska kunna sätta rättvisa löner utifrån fakta.

Då lönekartläggningen är lagstadgad och lönerevisionen är en av de viktigaste verktygen för att utföra en korrekt kartläggning så är det synnerligen viktigt att man har rätt verktyg och kunskaper för att utföra detta på arbetsplatsen. Här kan du läsa mer om lönerevision.

Sysarb hjälper dig att lyckas med lönerevisionen